De Cliëntenraad op onderzoek
5 juli 2019  [readctie]

De Cliëntenraad was eerst een orgaan dat gevraagd en ongevraagd advies uitbracht aan de directie van W&I met betrekking tot de uitvoering van de participatiewet. Omdat wij ervaringsdeskundigen zijn mag je van ons redelijke adviezen verwachten.

Mede door de installatie van de 'brede raad' is deze functie de Cliëntenraad (CR) ontvallen. Daarom is de CR in de lente van 2019 in retraite gegaan met de vraag, wat kunnen we dan doen? Wat er uit is gekomen is dat wij onderzoeken gaan doen. De resultaten van die onderzoeken zullen wij alsnog in de vorm van adviezen onder de aandacht brengen van de directie van W&I. 

De gemeente, in het bijzonder de politieke gemeente heeft een soort van 'plan van aanpak' gemaakt met betrekking tot werk en inkomen. Meer formeel, Wethouder Richard Moti heeft een 'strategiebrief ambtelijke bijstand' geschreven en gepubliceerd waarin zijn plannen wat betreft beleid en uitvoering van werk en inkomen geformuleerd staan. De directie van W&I zal deze brief omzetten in beleid. Wat de CR nu wil doen is de kwaliteit van de uitvoering van dit beleid monitoren en daar verslag van doen. De Cliëntenraad kan zich immers niet bezig houden met het beleid zelf.

Binnen dit kader zijn wij begonnen aan ons eerste onderzoek:

onderwerp: Bijzondere bijstand en de daaraan verbonden procedures zoals bezwaar schriften van W&I
beschrijving: Het onderzoeken van de behandel- en verwerkingsprocedures van bijzondere bijstand en de daaraan verbonden bezwaarschriften bij afwijzingen van een aanvraag. Het in kaart brengen van de vele regels en afspraken waarop bijzondere bijstand word verleend. Het in kaart brengen van de diverse speciale regelingen.

Wij zullen u over de ontwikkelingen van dit onderzoek op de hoogte houden.
(gepland eerste advies: 4e kwartaal 2019; ref: crOvo/001)

Wanneer u zelf ervaringen heeft met dit onderwerp die u met ons wilt delen kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


De huidige bezetting van het bestuur van de Cliëntenraad W&I
5 juli 2019  [redactie]

Het bestuur van de Cliëntenraad bestaat nu uit een duo-voorzitterschap van Mikail Gören en Willem Hamminga, Henk Wolthuis als secretaris en de penningmeester is René Blom


Rotterdam stopt met omstreden systeem voor opsporen bijstandsfraude
3 juli 2019  [Rijnmond]

De gemeente Rotterdam stopt met het inzetten van een computersysteem om bijstandsfraude op te sporen in de wijken Bloemhof en Hillesluis. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad. Er is teveel onzekerheid over de werkwijze en het borgen van privacy.

In september 2017 is besloten mee te doen aan een proef met dit Systeem Risico Indicatie (SyRi). Daarbij wordt samengewerkt met het ministerie van SWZ, het UWV, de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank, de politie, het OM, de Immigratie en naturalisatiedienst en diverse gemeenten.

Lees de rest van het artikel


Mag ik iemand meenemen naar een gesprek met mijn consulent ??
3 april 2019  [redactie]

De Cliëntenraad Werk en Inkomen heeft recentelijk een aantal signalen ontvangen van werkzoekenden omtrent het zich laten vergezellen tijdens een afspraak met een matchmaker of andere consulent binnen W&I. Deze signalen varieerden van het lastig vinden tot het weigeren van de persoon.
De Cliëntenraad is van mening dat iedere werkzoekende zich in gesprekken met consulenten mag laten bijstaan of door een gemachtigde mag laten vertegenwoordigen. De medewerker mag een persoon slechts weigeren, indien ernstige bezwaren bestaan. Deze bezwaren bestaan wanneer die persoon zich bijvoorbeeld in eerdere gesprekken ernstig misdragen heeft.

Heeft u ook ervaringen met het laten vergezellen op een afspraak? Meldt het dan op de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zullen uw melding anoniem bundelen en in gesprekken met directie of verantwoordelijke managers trachten het werkproces binnen Werk en Inkomen te verbeteren.


Leerwerkakkoorden en de cliëntenraad.
4 december 2018  [redactie]

De cliëntenraad W&I wil meer dan in het verleden bijdragen aan het vormgeven van nieuwe instrumenten of een nieuwe werkwijze bij W&I. Daarom geeft de cliëntenraad over actuele onderwerpen soms al vooraf haar mening over een thema en willen leden eerder betrokken worden bij het ontwikkelingsproces in plaats van achteraf kritiek te leveren op iets dat al vrijwel gereed is. Een voorbeeld van deze werkwijze is de notitie leerwerkakkoorden. Een van de speerpunten van het nieuwe college waarmee wordt beoogd het aantal werkzoekenden in deze college periode met 8000 terug te brengen. Leerwerkakkoorden zijn afspraken tussen Rotterdamse werkgevers, opleidingsinstituten en de gemeente Rotterdam. In de notitie beschrijft de cliëntenraad hoe die akkoorden er bezien vanuit het perspectief van de werkzoekende eruit zouden kunnen zien.

Download of bekijk hier de notitie van de Cliëntenraad


"Vrijstelling sollicitatieplicht voor 60-plussers in de bijstand."
22 november 2018  [redactie]

Naar aanleiding van berichtgevingen in verschillende kranten over een uitspraak van wethouder R. Moti waarin gesteld wordt dat werkzoekenden vanaf de leeftijd van 60 jaar niet meer hoeven te solliciteren is wat verwarring ontstaan en daarom zijn er vragen gesteld in de gemeenteraad op 30 oktober 2018. Hier volgt een samenvatting van vraag en antwoord. Het volledige artikel kunt u lezen bij ‘nieuwste documenten’ op deze webpagina.


“In Rotterdam wordt er voortaan niet meer vernederend papier geprikt in feestelijk oranje.”
16 november 2018  [redactie]

De berichtgeving in de media (o.a. de Volkskrant) d.d. 4 september 2018 omtrent uitspraken van de wethouder Richard Moti (PvdA) dat het “papierprikken” zou worden afgeschaft is feitelijk niet juist. Wanneer een werkzoekende verwezen wordt naar het traject van WerkLoont en een betaalde baan heeft voor minimaal 8 uur wordt deze vrijgesteld van de werkcomponent van het traject (papierprikken). Voor de overige werkzoekenden wordt er echter vanaf januari 2019 meer diversiteit (4 á 5 werkervaringsplaatsen) aangeboden bij de werkcomponent afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de individuele werkzoekenden. Dus vanaf 2019 niet meer alléén papierprikken.


Rotterdam schrapt sollicitatieplicht voor zestigplussers in bijstand
18 oktober 2018  [Rijnmond]

lees de rest van het artikel


Tienduizenden bijstandsgerechtigden in Amsterdam hebben geen sollicitatieplicht
2 febr 2016   [NU.nl]

 EenVandaag.   nu.nl uit 2016


Zestig plus? 'Hou maar op met solliciteren!'

lees de rest van het artikel


rotterdam-schrapt-sollicitatieplicht-voor-60-plusser-in-de-bijstand
artikel